Av JULIA | © TuvaForum
Provläs fler texter  

VAR INTE NÅGONS SVÄNGDÖRR

När du låter någon komma dig nära för att sedan avvisa dig gång på gång, säger du "Du är fri att använda mig, kom och gå när du vill". Du har installerat en svängdörr åt en person som missbrukar dig.

Du är inte ensam. Många laddar stunderna vi får när en partner visar sig vara tillgänglig och bekräftande som en del i ett äkta intresse, och kärlek. Att låta en person komma oss nära även om det innebär att vi blir missbrukade är ofta ett sätt att hantera de smärtsamma känslorna av förlust.

De små smulorna av bekräftelse blir till en låga av hopp. Personen som kommer tillbaka till har insett att vi har ett värde för honom/henne genom vad vi kan ge på hans/hennes villkor. Det finns ingen känsla och omtanke för någon annan än sig själv. Det handlar om ett egoistiskt tagande. 

Uppmärksamheten och bekräftelsen är kortvarig, om än intensiv för stunden. Lågan som tändes snabbt blåses ut lika snabbt. Vi står kvar i känslan av övergivenhet. Känslorna kan bli för svåra och smärtsamma att hantera och leva sig igenom. Istället för att stänga dörren för den här personen vill vi att han/hon ska komma tillbaka så att livet känns mer hanterbart och för stunden ljusare igen. 

Så länge vi snurrar i det destruktiva mönstret iscensätts det smärtsamma känslor av att vara utnyttjad och lämnad och om igen. Det kan ha svårt att gå vidare eftersom vi är så upptagna med att få personen att komma tillbaka för att döva de smärtsamma känslorna.

Att befinna sig i detta mönster är att förlänga smärtan vi känner, liksom att mönstret som iscensätts tillfogar oss ännu fler sår och mer smärta. Det gör det svårare och svårare att orka bryta mönstret och lämna det missbruk som sker.

Installera en dörr
Försök att hitta sätt att orka stå emot det du är mest rädd för. Sök stöd i processen som för att orka stå ut med den smärta, ångest och det beroendet detta skapar. Relationer som tömmer oss på energi, vår hälsa och livslust tillför inget utan bryter ner.

Du väntar och längtar efter en person som dyker upp emellanåt för att mata sitt osunda ego, han/hon roffar åt sig av de förmåner du erbjuder. Det är ett gränslöst givandet från dig och ett gränslöst tagande från den som missbrukar dig. Det du erbjuds är smulor men blir begärliga som nygräddade limpor eftersom dina hungerskänslor är så starka. 

Gör allt vad du kan för att installera en dörr för att skydda dig. En svängdörr kommer bara låta en missbrukare av dig komma och gå. Människor som inte respekterar dina gränser har inget i din närhet att göra. Köpslå aldrig med de gränser som är mest viktiga för ditt välmående. 


Text 
© Julia
TuvaForum


Provläs fler texter 

Copyright © 2008-2020 TuvaForum | tuva@tuvaforum.se