Av JULIA | © TuvaForum
Provläs fler texter  

UNDVIKANDE BETEENDEMÖNSTER I SAMBAND MED EMOTIONELLT MISSBRUK

Undrar du vad det är som sker när en person du inleder en relation med plötsligt distanserar sig från dig efter emotionell närhet eller till och med försvinner? Hur kan det komma sig att personen sedan lika plötsligt hör av sig igen och dessutom på ett sätt som att ingenting har hänt?

Du kan ha träffat en person med ett undvikande beteendemönster som inte väjer för att missbruka dig emotionellt. Det kan bli en känslomässigt väldigt smärtsam erfarenhet för dig och du kommer med stor sannolikhet vilja försöka förstå vad det är som hänt/händer.

Följ händelseförloppet nedan, kanske kan det hjälpa dig en bit på vägen till förståelse. 

BALANS I RELATIONEN

Det finns ett ömsesidigt intresse och attraktion mellan er två. Det mesta känns lek- och lustfyllt. Båda framstår som sitt bästa jag då ni projicerar bilder, drömmar och förhoppningar på varandra. Hotet om att bli "avslöjade" som de människor ni är med brister och fel känns långt borta. Du upplever personen på andra sidan som allt annat än undvikande. Han/hon känner sig nämligen fri att tillföra energi utan rädsla gällande krav på att leverera något än just här och nu. Du i din tur känner dig trygg att tillföra lika mycket energi tillbaka. Ni befinner er i en härlig bubbla.
  

OBALANS I RELATIONEN SMYGER SIG PÅ

Båda tankar fortfarande energi av varandra. Skillnaden är dock att du ger mer och mer av dig själv medan den undvikande personen tar tillbaka en liten mängd energi. Det är en så pass liten mängd energi att du inte känner av det men tillräckligt mycket för att den undvikande personen ska känna att trycket lättar lite.

Det är nu undvikaren känner att det inte krävs att ge lika mycket energi eftersom det är uppenbart att du är tillräckligt intresserad för att hänga kvar på kroken. Istället för att driva samtalet framåt lyssnar undvikaren intresserat på dig. Att personen lyssnar och intresserar sig mycket för dig leder till att du vill dela med dig ännu mer av dig själv. Den undvikande personen ger respons genom att le, skratta, nicka och komma med korta bekräftande meningar. Du känner dig trygg med att fortsätta vara lika känslomässig.

Ofta upplever inte den undvikande personen själv att han/hon tagit en viss mängd med energi ur energifältet mellan er två. Att det fortfarandet känns balanserat i det delade utrymmet beror på att du kompenserar energiförlusten med att tillföra mer.  

DEN UNDVIKANDE RIKTAR SIN ENERGI ÅT ANNAT HÅLL

Gradvis kommer ditt känslomässiga system få signaler gällande att den undvikande personen inte är helt med i relationen. Undvikaren har nämligen tagit tillbaka ännu en del av sin energimängd från ert gemensamma utrymme. Du får mindre bekräftelse, undvikaren kontaktar dig inte lika ofta och svaren på dina meddelande dröjer eller uteblir helt och hållet. Det finns inte samma entusiasm som tidigare, ofta kommer initiativen till att ses enbart från dig. När ni bestämt att ses dyker undvikaren upp försent eller inte alls, detta kan ske utan att meddela sig. Du blir bemött av nonchalans och du ignoreras mer och mer.


DEN UNDVIKANDE BEFINNER SIG MER UTANFÖR RELATIONEN ÄN I DEN


All energi som den undvikande personen lagt i det gemensamma utrymmet omdirigeras nu till att helt och hållet befinna sig utanför relationen. Har den undvikande personen ett mönster av att flirta, hänga på dejtingsajter, vara otrogen, vara sexmissbrukare, arbetsnarkoman osv, då är det nu han/eller hon återigen ägnar sig åt detta på heltid. Mönster är inget någon utvecklar plötsligt i relation med någon annan, utan det är ett långvarigt beteendemönster som skapades långt innan han/hon träffade dig. Det är inget som personen plötsligt slutar med för att han/hon äntligen träffar "rätt" person. En person med ett undvikande beteendemönster har ett mönster som går långt, långt, långt tillbaka i tiden. Läs gärna mer om undvikande anknytningsmönster för att förstå mer.  

Det skulle nu eka tomt i det tidigare gemensamma energiutrymmet om det inte var för att du fortfarande riktar din energi in i tomrummet. Under denna fas kommer du sannolikt känna dig maktlös, orolig och ångestfylld. Mycket av din energi förmörkas. Du känner hur du tappar mer och mer av din känsla om och för dig själv "Är jag inte värd någonting eftersom han/hon behandlar mig på det här sättet?"
 

DEN UNDVIKANDE LÄMNAR RELATIONEN FULLT UT

Det är nu det du mest befarat inträffar. Undvikanden har nu dragit undan all energi från ert gemensamma energifält. Din energi finns trots detta kvar i utrymmet. I desperation kanske du försöker få tillbaka den undvikande personens energi in i energifältet genom att försöka prata, locka, vädja, förföra, tigga och be. Det är lönlöst eftersom den undvikande personen ger all sin energi åt annat håll. Det är nu undvikaren snabbt är ute på dejtingsajter igen, inleder en relation med någon annan, kontaktar sina fd partners, kör huvudet in i arbete osv. Du vill att han/hon ska komma tillbaka men om du kommunicerar detta möts du med kyla eller total ignorans. Din självkänsla är i botten, du har tappat din energi och risken är stor att du faller ner i mörker och in i en depression. 

  

ÅTERHÄMTNING 

Du har nu kämpat för att ta tillbaka din energi. Du börjar ta hand om dig själv på ett bättre sätt och du börjar hitta tillbaka till dig själv. Livet känns lite ljusare och livsgnistan kommer tillbaka. När undvikaren känner av och ser detta omdirigerar han/hon sin energi för att rikta in sig på dig igen. 

Är den undvikande  i en ny relation börjar han ta bort energi från relationen för att föra in den i det gemensamma energifält ni en gång hade. Det är nu du hör av av den undvikande personen igen. 

Båda ägnar sig åt återhämtning men på olika sätt. Du försöker återhämta dig genom att rikta din energi tillbaka till dig själv medan den undvikande personen försöker återhämta den energi du nu lägger på dig själv så att han/hon återigen kan ta del av den. Men den undvikande personen kommer satsa så lite av sin egen energi för att ta del av din, vilket du kommer upptäcka om du vänder tillbaka. 

UPPREPAT MÖNSTER INOM RELATIONEN
Om detta mönster leder till att ni återkommer till varandra istället för att helt skiljas åt. Då kommer mönstret med stor säkerhet snabbt hoppa över de faser som du tidigare upplevde i början när ni träffades. Undvikaren kommer att rikta sin energi bort från dig redan efter återföreningen. 

UNDVIKARENS BTEEDENDEMÖNSTER SKA INTE FÖRVÄXLAS MED NORMALT LÖSGÖRANDE OCH AVSLUT
Det undvikande beteendemönstret ska inte förväxlas med det vi kan känna när vi befinner oss vid gränsen att avsluta en relation. En person som agerar moget och respektfullt avslutar relationen genom att kommunicera med dig. Ett avslut är heller inget beslut som plötsligt iscensätts när man går ut genom dörren från sin partner efter att ha varit emotionellt extra närvarande, pratat på ett sätt som talar för att det finns ett intresse av att fortsätta relationen och även fördjupa den. En balanserad person ger inte mixade signaler som leder till förvirring och osäkerhet. Efter ett eventuellt avslut kommer dessutom en mogen människa som beter sig anständigt inte försöka komma tillbaka för att emotionellt och/eller fysiskt missbruka dig. 

Om du har träffat en person med ett undvikande beteendemönster som inte drar sig för att missbruka dig. Då kommer du bespara dig mycket lidande om du fortast möjligt drar tillbaka all din energi och sätter en klar och tydlig gräns gällande att det inte finns mer att hämta.

För dig som stannar kvar, låt varken dig själv eller någon annan lägga skam på dig för det. Det finns så många olika anledningar till att vi stannar kvar i relationer som inte är balanserade. Du är långt ifrån ensam. Istället för att sänka sig själv i skuld- och skamkänslor är det bästa att söka efter hjälp och läsa på om olika relationsmönster. 

KOM IHÅG
Med en person men den här typen av undvikande beteendemönster kommer inte en balanserad relation vara möjlig. Att en person med detta undvikande mönster inledningsvis tillförde mycket energi var bara ett första steg i ett mönster. 

En undvikande person är i alla fall så pass insatt i sitt eget mönster att han/hon förstår vikten av att inte presentera sig utifrån vad de faktiskt kommer erbjuda i en förlängning. De förstår ju att ingen skulle nappa på kroken om de "marknadsför" sig på ett sätt som stämmer överens med vad de egentligen har att erbjuda.

Ja, för vem skulle nappa på en sådan här typ av inbjudan...

"Jag är nu redo att inleda en relation med dig som tycker det är rimligt att jag inte ger dig en minut av de 1440 minuter som finns på ett dygn för att svara på ett textmeddelande eller ge dig fem minuter för att ringa tillbaka tillbaka till dig. Jag vill att du ska vara bekväm med att jag plötsligt tystnar och försvinner för några dagar till veckor utan att meddela dig om varför då jag vill fokusera på något/någon annat/annan än relationen till dig. Du måste förstå mitt behov att komma tillbaka till dig när jag känner att jag vill ha tillgång till din energi igen - din kropp, kärlek, värme, omtanke och empati. Du får inte bli känslomässig när jag återigen lämnar dig eftersom jag värdesätter friheten att hämta energi från diverse andra energikällor utan hänsyn till dig. 

Jag har, som du förstår, ett undvikande beteendemönster i kombination med en väl utvecklad osund egoism och skitbeteende. Det gör att jag hoppas att du är en person som tycker så pass lite om dig själv att du känner dig manad att inleda en relation med mig på mina villkor.

Hoppas att du hör av dig snart. Vem vet, kanske blir det du och jag!"

HUR DU TAR DIG VIDARE
Låt ingens dåliga beteendemönster definiera vem du och är och vilket värde du har. Om någon du har öppnat upp inför väljer att känslomässigt missbruka dig säger det ingenting om dig. Försök att vända tanken. Ta in att det är du som är den bättre personen och har din värdighet i behåll. Låt inte någon ta ifrån dig möjligheten att söka efter kärlek och inleda en sund och hälsosam relation. Det är fullständigt rimligt att du är värd att bli behandlad med omsorg och respekt.

Var rädd om dig men stäng inte dina möjligheter, håll hjärtat öppet och fokusera på vägen vidare.


Text 
© Julia
TuvaForum


Provläs fler texter 

Copyright © 2008-2020 TuvaForum | tuva@tuvaforum.se