14) Verkliga förändringar = kliva av hjulet som snurrar (ÖPPEN TEXT)

Fler och fler som vänder sig till TuvaForum och vill ha individuellt stöd eller vi gå olinekurser är mogna för en förändring.
En verklig förändring, alltså inte den som består i att hänge sig åt magiskt tänkande att man ska kunna få sin partner att förändra sig - utan den förändring som man kan göra något åt, den som handlar om en själv och sina egna mönster och vanor.

Många snurrar som i ett hjul, ett hjul som kan ha snurra på väldigt snabbt.
Nu är alltså fler och fler redo att hoppa av det här destruktiva hjulet.

Från att tidigare mest har velat läsa samma slags texter, om och om igen, som handlar om en fd partners beteendemönster och ställa sig samma frågor, om och om igen:

  • Varför han/hon säger si men ändå gör så?
  • Varför han/hon har sådana brister i empatisk förmåga?
  • Varför han/hon inte kan sluta vara otrogen?
  • Varför han/hon vill att relationen helt och hållet ska vara på hans/hennes villkor.

...så flyttas fokus till att få svar på frågor vad man kan göra för att gör en verklig förändring för sig själv. Hur kan man ta ansvar och våga se sig själv som föraren i sitt eget liv istället för att låta en uppenbart osund partner köra och själv vara den som vädjar från baksätet "Snälla, kör inte så! Snälla, jag blir rädd...sakta ner!"

Det handlar om att bygga upp sin egen bas, se om sin egen inre kärna och vilka gränser man behöver ha som fasta gränser. De fasta gränserna är viktiga och inte förhandlingsbara, de finns för att vi ska kunna behålla vår inre kärna intakt - och sunda människor i vår närhet kommer aldrig ha invändningar över detta, utan tycker det är bra att vi är rädda om oss själva.

Vi behöver många gånger lösa upp våra inre knutar som ofta bottnar i rädsla. De här knutarna är ofta hårt knutna och när vi känner att vi eller någon annan närmar sig dessa knutar så väcks ofta ångest, stark ångest. Det är ofta dessa knutar en viss typ av människor spelar på och utnyttjar för att få igenom saker på sitt sätt. De märker vad som funkar...det vill säga att om de närmar sig den knuten så backar vi, vi ger med oss, fogar oss och sänker krav, förväntningar och monterar ner våra gränser. 

Vi har alla våra sår, ingen är osårbar, men om vi löser upp de inre knutarna och inte är rädda för dem själva eller skamfyllda för att vi har dem, samt har våra gränser och står upp för dem - då kommer vi att sätta stopp när vi märker att någon inte närmar sig oss med varken respekt eller omsorg. 

Texterna på TuvaForum handlar mycket om osund narcissism, alltså om ett osunt beteendemönster som vi kan stöta på i alla typer av relationer - men här på TuvaForum är fokus på kärleksrelationer. Texterna finns för att få en slags förståelse för att det många utsätts för inte är unikt, utan det är ett tydligt mönster som väldigt många drabbas av. Dessa texter är inte skrivna i någon ordning, utan har lagts in under olika rubriker.

Onlinekurserna fokuserar på hur du själv kan göra för att bryta ditt eget mönster, vikten av att lösa upp inre knutar och hur du sätter upp gränser för att sedan vara mån om dem eftersom du vet vad de står för - att värna om din kärna och hålla balans inom din egen bas. En av kurserna handlar också om vad det ofta är som gör att vi överger oss själva och hänger oss åt magiskt tänkande och fantasier eftersom vi inte får ordning på vår egen bas - samt hur vi då kan göra för att hämta hem oss själva och stå ut med att leva i verkligheten för att vi skapar en grund att stå på...och den är INTE som i sagorna, men den funkar bra att stå på och sedan börja bygga vidare på. 
Onlinekursernas texter är noga sammansatta och skrivna på ett sätt att de startar med dag ett och sedan går framåt i ordning till dag trettio - allt för att på bästa sätt kunna få ett sammanhang att arbeta med på egen hand.

Långt ifrån alla är redo för en förändring utan snurrar år efter år i samma mönster och undrar varför ingen förändring sker. 
De förväntar sig att förändringen ska komma utifrån, från partnern.
Under tiden behandlar partnern dem illa på en mängd olika sätt, men på ett magiskt sätt ska lösningen ändå vara att partnern förändrar sig, för då äntligen ska allt blir bra. Det ska bli det lyckliga slutet på sagan.

Men många är redo till en verklig förändring och de inser, fast det är svårt, att de måste börja arbetet med sig själva.
Många vänder sig till TuvaForum för att få hjälp på vägen i detta förändringsarbete - och jag blir så glad när jag får vara med på dessa resor.

Det är inget lätt arbete att förändra mönster och beteende, det är inte lätt att släppa taget när det känns som att man faller handlöst då man inte känner att man har en egen grund att stå på och det mannen erbjudit varit det man kallat trygghet. Men ändå, så många kvinnor som till sist kommer dit att nu är det dags och kliver av hjulet och orkar ta sig igenom så mycket rädsla och ångest, som möter det de är mest rädda för - för att sedan lösa på de inre knutarna. Det finns inget längre för osunda fd partners eller nya osunda människor att spela på.

Kvinnan förändras och den styrka hon ofta haft från start och hela tiden för att stå ut med väldigt mycket smärta, används nu på ett mer konstruktivt sätt. Och inte sällan säger fd osunda partner i vrede "Jag känner inte igen dig!" Och tänk så bra, för det är det som gör att kvinnan inte steppar in i det där snurrande hjulet och sänker sig till en nivå där han vill ha henne för att kunna ha henne där på sina villkor, efter sina behov. Tidigare blev kanske kvinnan rädd och gick tillbaka för mannen spelade då på hennes rädslor, att han kallade henne dåliga saker, hotade att lämna henne och aldrig komma tillbaka, hotade att han minsann skulle bli lycklig med en annan kvinna och ge henne allt det han aldrig gav till henne osv. Men nu har kvinnan sina gränser och inser och orkar stå fast vid insikten, att en man som talar på det sättet - han får snurra i sitt hjul utan henne.

Kvinnan kan istället ägna sig åt att leva på det sätt hon vill och välja relationer utifrån de nya kunskaper hon har. En kvinna som har kommit så långt och vet vad det kostade att vara med en man på hans villkor, vad det kostade i hälsa, mående och kanske också ekonomiskt, kommer inte att riskera sig själv igen på det sättet. När skygglapparna är borta, knutarna upplösta och hon har mer kunskap då har hon kommit dit att hon är rädd om sig själv och mån om hur de personer är som hon släpper nära, som hon öppnar upp för. Hon är så mycket mer närvarande för sig själv och sitt liv och hittar ofta ro i vänskapsrelationer som tidigare mest gjorde henne rastlös då allt fokus låg på mannen. 

Det är INGEN skam att vilja ha en partner, att längta och söka efter en partner.
Det är fint att kunna öppna och upp och ge av sig själv till andra.
Men det gäller att varar rädd om sig och vet man inte riktigt hur man ska vara det, då finns det all anledning att lära sig det.


Julia
TuvaForum