Av JULIA | © TuvaForum
Provläs fler texter  

VAR INTE NÅGONS SVÄNGDÖRR

Från det ögonblick du låter någon avvisa dig gång på gång, säger du "Du är fri att använda mig, kom och gå när du vill". Du har genom detta installerat en svängdörr åt en person som missbrukar dig.

Du är inte ensam. Många laddar stunderna vi får när en partner visar sig vara tillgänglig och bekräftande som en del i ett äkta intresse, förälskelse och kärlek. Att låta en person komma även om det innebär att vi blir missbrukade är ofta ett sätt att hantera de smärtsamma känslorna av förlust. De små smulorna av bekräftelse blir till en låga av hopp. Personen som kommer tillbaka till oss har insett att vi har ett värde för honom/henne, personen kan inte klippa bandet med oss. Uppmärksamheten och bekräftelsen är dock kortvarig, om än intensiv. Lågan som tändes snabbt blåses sedan ut lika snabbt. Vi står ensamma kvar i känslan av övergivenhet. Känslorna blir för svåra och smärtsamma att hantera och leva sig igenom. Istället för att stänga dörren för den här personen vill vi att han/hon ska komma tillbaka så att livet känns mer hanterbart och för stunden ljusare igen. 

Så länge vi snurrar i detta destruktiva mönster iscensätts samma sak, om och om igen. Vi kan inte gå vidare eftersom vi är så upptagna med att få saker och ting att snurra efter samma mönster. Drivkraften är att få en annan person att förändra sitt mönster istället för att förändra vårt eget. Vi vill att personen ska förändra sitt mönster så att vi slipper ta tag i vårt eget. Det lyckliga slutet skulle vara att personen väljer oss, väljer att stanna, väljer att behandla oss väl utan att vi behöver göra en förändring för oss själva, vilket skulle vara att hoppa av det snurrande hjulet och lämna relationen. Ingen gör en verkligen förändring utan blir som två kuggar i ett destruktivt hjul.

Att befinna sig i detta mönster är att förlänga smärtan vi känner, liksom att mönstret som iscensätts tillfogar oss ännu fler sår och mer smärta. Det gör det svårare och svårare att orka bryta mönstret och lämna det missbruk som sker.

Installera en dörr
Försök att hitta sätt att orka stå emot det du är mest rädd för. Sök stöd i processen som för att orka stå ut med den smärta, ångest och beroendet detta skapat. Relationer som tömmer dig på energi, hälsa och livslust tillför inget utan bryter ner. Du väntar och längtar efter en person som dyker upp emellanåt för att mata sitt osunda ego, han/hon roffar åt sig av de förmåner du erbjuder. Det är ett gränslöst givandet från dig och ett gränslöst tagande från den andra personen. Den ena matar och den andra välter. Det är smulor för dig men blir begärliga som nygräddade limpor eftersom du hungrar.

Få hjälp till att hitta de verktyg du behöver för att montera ner svängdörren du har. Arbeta för att installera en dörr. Människor som inte respekterar dina gränser har inget i din närhet att göra. Köpslå aldrig med de gränser som är mest viktiga för ditt välmående. Var rädd om din inre kärna.


Text 
© Julia
TuvaForum


Provläs fler texter 

Copyright © 2008-2020 TuvaForum | tuva@tuvaforum.se