Synka ord med handling (ÖPPEN TEXT)

Många har som mönster och vanor att inte synka ord med handling.
Det är lätt att försöka uppfostra en annan vuxen människa, vår partner, att vänja sig av med mönstret att säga en sak för att sedan inte följa upp sina ord med handling. Det kan leda till att vi lägger massor av tid och energi på att försöka förändra en annan vuxen människas invanda beteendemönster, som kanske han eller hon inte alls är intresserad av att ändra på. Detta kan leda till att vi själva kommer att ägna oss samma sak, att inte synka ord med handling.

Många tror att lösningen när en person missbrukar ens gränser gång på gång, är att prata om det. Samtal blir till maratonlånga samtal där vi förklarar det mest självklara, samtal där vi ältar alla gränsöverskridningar om och om igen, samtal där vi överanalyserar tills vi är helt utmattade. Dessa långa samtal är återkommande därför vi har en relation med en person som kommer fortsätta att överskrida våra gränser för att de vet att det fungerar, att det inte blir några konsekvenser i handling.

Vi säger kanske "Jag tar ingen skit!" i ord men visar i handling att det är precis vad vi gör! Det som krävs är att vi använder oss av aktiv handling och visar den här typen av personer dörren för att sedan stänga dörren ordentligt efter dem. 

Det som ofta är det största hindret i detta, som gör att ingen aktiv handling tas, utan att vi istället ägnar oss åt en passiv handling - är rädsla. Vi är rädda för att visa någon dörren för vi är rädda att vi inte kan stå för vår aktiva handling eftersom vi innerst inne vill att personen ska förstå, förändras och komma tillbaka. Detta kan leda till att vi installerar svängdörrar istället för en riktig dörr.

ACCEPTERA ELLER INTE ACCEPTERA
När vi upprättar gränser handlar det i stort om att vi bestämmer oss för vad vi kan acceptera och vad vi inte kan acceptera. När något händer i vår relation som överskrider vår gränslinje eller är och pocka på om och om igen, då är detta en varningssignal. Vad vi gör med varningssignalen är avgörande eftersom det visar den vi är i relation med vad han eller hon kan komma undan med och inte. Om vi accepterar att våra gränser överskrids eller pockas på, så är det en indikator på att vi kan tänkas acceptera ännu fler gränsöverskridningar. 

Är detta något du känner igen?
Då kan det vara bra att arbeta med det här, att se över gränserna och hur man på bästa sätt tar hand om dem och därmed också sig själv.


Text
Julia 
TuvaForum