När våra gränser har invaderats och vi har känt väldigt mycket smärta, kan det efter relationen vara svårt att veta vilka gränser vi har och hur vi sak värna om dem. Efter att ha blivit invaderad är det många som antingen känner att de inte reagerar på någonting medan andra känner att de reagerar på allt - skyddssystemet är i båda dessa läge ur funktion. 

När skyddssystemet inte längre fungerar finns det all anledning att se över det och se till att det fungerar igen.

VI TAR EN TITT PÅ ETT ÄPPLE
Visualisera att du har ett äpple framför dig och att skalet på äpplet är din yttersta gränslinje, vilket är den gräns du har runt din kropp.

När människor kommer åt den här yttersta gränslinjen känner du normala nivåer av irritation. Det någon säger och/eller gör är hanterbart för det här är något som tillhör livet. Det kan handla om att du har en partner som ofta glömmer att fälla ner toasitsen, eller när någon mest pratar om sig själv och sina krämpor eller när någon ger oönskade råd. Det kan också vara när du är i affären och du ser att någon är väldigt nonchalant och tycker att han eller hon har rätt att tränga sig före i kön osv. 

Det här är saker som gör oss irriterade och som kan leda till konflikter, men det är hanterbart och en del av livet.

Precis innanför skalet/vår gränslinje
Innanför skalet på äpplet kommer vi till fruktköttet. Om någon passerat din yttersta gränslinje och tagit sig precis innanför din hud, då känner du obehag.  Det är nu ett väl fungerande skyddssystem varnar om att du befinner dig i en situation som måste ses över. Om du tar till dig varningen och ser till att få styr på situationen på så sätt att du tydligt visar att du har en gräns och att det inte är okej att passera den, samt att det är en person som förstår det och backar - då är ingen större skada skedd. Personen som har överträtt din gränslinje är tillbaka vid positionen utanför din gränslinje. Det kan ömma lite där gränsen passerades, men det är hanterbart.

Om du istället väljer att ignorera varningen kommer en gränsöverskridande person att arbeta sig längre in under huden på dig (in i äpplets fruktkött). Under tiden den här personen gräver sig djupare blundar du för all fakta och alla varningssignaler som inte passar in in dina önskningar och drömmar om honom/henne/relationen - du försöker istället att diskutera, förklara, vädja om att vi faktiskt har en gräns och att du vill att han eller hon förstår det. 
När du ägnar dig åt detta ger du massor av information till den som är gränsöverskridande om hur du fungerar och var han eller hon kan hitta ömma och sårbara punkter i dig - och är du med en person som inte bara är gränsöverskridande utan också utan empatisk förmåga vilket gör att han eller hon inte heller har skuld- och skamkänslor...så kommer den här personen ställa till mycket skada i dig. Ju mer du sätter ord på dina känslor och vädjar kommer att leda till att öppnar upp dig för mer smärta.

När en person får härja fritt med dig på det här sättet är det en mycket ohälsosam relation fylld med röda varningssignaler som blinkar. Men ditt skyddssystem larmar inte, för du har stängt av...du vill inte höra varningssignalerna som larmar och du vänder även bort blicken för att slippa se de röda lamporna som blinkar. Du vill att det ska vara på ett annat sätt, du vill inte att det ska vara som det faktiskt är - du filtrerar därför bort viktig fakta och viktiga varningssignaler.

För att skydda dig själv krävs att du avbryter relationer gränsöverskridande personer för att sedan läka ihop det som rivits upp och tagits sönder. Det är jätteviktigt att du skaffar kunskap om hur du det här med gränser fungerar och hur du ska använda ditt privata skyddssystem, istället för att om och om utsätta dig för fara. 

När någon borrar sig djupare in 
När en person är gränsöverskridande så passerar han eller hon inte bara en gräns och sedan är han eller hon nöjd med det, utan det finns hela tiden ett driv i det här att testa att riva ner nästa gräns och nästa, nästa och nästa. Om det här är en person som dessutom inte är utrustad med empatisk förmåga så känner han eller hon heller inga skuld- eller skamkänslor - vilket gör det hela så mycket mer smärtsamt och farligare...för dig. När en sådan person har ätit sig in i dig, då är du i fara. 

Många kan inte avsluta i det här läget, de känner att de måste kunna få personen som äter sig in i dem att sluta äta på det här sättet. Många känner att det gör så ont att lämna relationen som förlorare, att de har investerat så mycket känslomässigt och därför vill få ut någon vinst. Men faktum är att förlusten kommer bli djupare och ännu mer farlig och skadlig om vi inte tar oss samman och verkligen avslutar relationen. I det här läget är det så att vi omedelbart måste lämna relationen och säkra upp det för oss, stänga alla dörrar så att den här personen inte kan komma tillbaka till oss igen för att fortsätta sin nedbrytning av oss. Vi måste skydda oss.

När du agerar som att du inte har gränser
Om du inte bryter upp i de här läget agerar du utan gränser. Det spelar INGEN roll hur mycket du än säger med ord att du inte accepterar vad personen sysslar med, men så länge du har personen kvar ätandes på ditt inre, så är du i en allvarlig riskzon. Du  låter en annan människa behandla dig utan respekt, omsorg, tillit och kärlek. Du är i ett missbruk - du låter dig missbrukas av en person som missbrukar dina gränser.

Vissa människor kan vi läsa av ganska snabbt för de visar varningssignaler direkt, vi ser hur de röda lamporna blinkar. Dessa bör inte ignoreras men tyvärr är det många som gör det, trots att de sliter av skalet direkt och omgående börjar arbeta sig in i äpplets fruktkött - och ofta gör de det så nonchalant, som att det är så här det går till, som att detta är inga konstigheter. Anledningen till att du tillåter en sådan här person vara så gränsöverskridande behöver inte betyda att du alltid har låtit människor bete sig så här emot dig, utan det kan vara så att du är i en fas när du är i obalans på grund av något som har hänt dig. Faktum är, att när detta händer så är du i alla fall inte i balans, vilket då en gränsöverskidande person utnyttjar på två röda sekunder och ser ofta till att arbeta snabbt, river snabbt av skalet för att sedan riva ner gräns efter gräns.

De flesta gränsöverskridande personer låtsas först vara en person som respekterar gränser, kan läsa av vilka gränser du har och låtsas respektera dem. När du öppnar upp och låter dem komma nära så kommer du få en väldigt obehaglig överraskning när de väl är innanför ditt yttersta skal. När du är mjuk, känslosam och öppen för dem så visar de plötsligt sina varningssignaler och om du fortsätter relationen med dem så kommer de borra sig in i fruktköttet, bosätta sig där och skapa stresskänslor i dig. Du kommer känna ett konstant obehag, känna oro och ångest. Korsta ögonblick/stunder kommer den gränsöverskridande personen behandla dig på ett sätt där du tror, hoppas och drömmer om att nu äntligen ska allt bli bra. Men istället är de här så korsta stunderna endast ett sätt att få dig att tillåta honom eller henne att vara kvar, helt på egna villkor och utan hänsyn till dig och dina gränser. 

Det kan bli värre och det är när den person som överskrider dina gränser fortsätter att skruva upp graderna av sitt gränsöverskridande, allt för att arbeta sig emot ditt inre - den gränsöverskridande personen vill inta och invadera ditt jag, din kärna.

Att lita blint på en annan människa, att blunda för blinkande varningslampor och stänga av skyddssystemet när det börjar larma - då bäddar vi det riktigt illa för oss själva. Det är som att köra bil och välja att köra vid rött ljus, att aldrig stanna fast det lyser rött.

Nu kanske du förstår det viktiga i att du verkligen definierar vilka gränser du har och graderar hur viktiga dessa är för dig, samt att du är lyhörd för känslor av obehag och agerar på dem genom att backa för att skydda dig själv. Att vara medveten om dina gränser gör dig ansvarig när det kommer till att inte utsätta dig för farliga situationer. Det spelar ingen roll hur attraktiv någon än är, inte heller hur förälskad du än är - för om alla tecken talar om för dig att du ska backa eller vidta skyddsåtgärder, då innebär det att du måste ska agera efter det om du vill vara rädd om dig. Punkt.

Provläs fler texter

Vad ingår i ett medlemskap

Välkommen till TuvaForum


Text 
© Julia
TuvaForum

Copyright © 2008-2019 TuvaForum | tuva@tuvaforum.se