Längtan!

Blixtsnabbt fattar vi ett beslut om att personen som står framför oss är den rätte/rätta mannen/kvinnan för oss - allt baserat på personen kroppsspråk, utstrålning och ögonkontakt. När vi ser den här personen i ögonen så får vi känslan av att vi redan känner varandra, personen känns bekant på något sätt - vi känner en känsla av déjà-vu. Det känns som att det här är personen vi har väntat på, vi har träffat vår andra hälft och vi är nu kompletta - äntligen! 

Vi känner stark spänning och härliga känslor som får oss att tänka att vi nu äntligen har träffat rätt person för oss. Hjärtat öppnar sig på ett sätt som vi kanske aldrig har varit med om tidigare (eller så har vi varit med om det tidigare och saknat att känna lika starkt igen.) Vi tvekar inte, vi funderar inte fram och tillbaka - utan vi ger oss hän och allt sker så snabbt. Det är som att den gräns vi har mellan oss själva och andra försvinner med just den här ”rätta” personen - vi blir till ett.

I ett försök att hitta en väg genom allt som sker i snabba kopplingar mellan två personer, så börjar vi med det mest basala som handlar om längtan.

I stort längtar vi alla efter tillhörighet, bekräftelse och kärlek. Genom livet kan vi träffa på många potentiella partners som skulle kunna vara "rätt" för oss, men vi upplever det inte för vi KÄNNER det inte. Många av oss söker nämligen inte bara efter en person som ska klicka med den inre bild vi har, utan den "rätta" personen måste också omedelbart få oss att KÄNNA de känslor vi längtar efter att få känna. Vi söker alltså efter en person som påminner tillräckligt mycket om den inre fantasibild vi har och som får oss att KÄNNA de känslor vi längtar efter att känna.

För att detta omedelbara "klick" ska kunna ske krävs, förutom den laddade inre bilden med tillhörande känslor, även att vi har en livssituation som vi inte är nöjda med. Vi vill åt en förändring som vi känner endast kan ske om vi träffar den rätte/rätta personen för oss. Det innebär att ju starkare längtan efter vår inre bild är, ju mer låst vår livssituation är och ju större behovet av räddning är - ju starkare och mer intensivt klickar det när vi möter en person som stämmer tillräckligt väl med vår inre bild och får oss att känna de rätta känslorna. 

Vi kan gå in i ett rum där det befinner sig hundra personer.
Vi möter blickar, hälsar och går vidare.
Men så SER vi någon och någon SER oss.
Det klickar till. Blickarna låses fast.
Vi viker undan blicken, vi känner oss omtumlade "Vad var det som hände?" 
Vi blir nyfikna, hittar den andres blick igen och blickarna låses fast.
Det här sker snabbt.

Båda märker den andres förtjusning och som genom en slags förtrollning ser världen ljusare ut. Vi ser en lösning på vår låsta livssituation, den grå, deppiga, tunga och meningslösa vardagen är över. Smärta och ångest är ett minne blott, vi lösgör oss från vårt tunga bagage. Vi känner förhoppning om att våra drömmar kan bli sanna, att vi tillsammans med den här speciella personen äntligen kan få KÄNNA de känslor vi längtar efter och vi kan få uppleva det vill uppleva och bygga upp det vi drömmer om. Vi känner lust och inspiration, allt känns plötsligt möjligt.

Vi känner oss levande.
Vi känner oss hela.

FANTASI OCH VERKLIGHET
När vi är tonåringar kan vi längta väldigt starkt efter någon som stämmer överens med vår inre bild av hur den rätte/rätta ska se ut och hur han eller hon ska vara osv. Den här längtan är naturlig och kan komma att kryddas med många fantasier sedan vi är små som handlar om att prinsessan till sist möter sin prins - då är vi äntligen i hamn, då blir äntligen alla problem lösta och vi blir lyckliga. 
The end!

Många av oss fortsätter att matas med med historier om förälskelse, om det åtråvärda ruset om hur underbart det är när vi äntligen, äntligen, äntligen träffar den rätte/rätta. Vi bygger upp våra inre bilder, laddar dem med förväntningar och sedan projicerar vi dem på ett utvald objekt som stämmer in på den inre bild vi har. 

Vi kan tråna och längta efter en person under hela skoltiden och på avslutningsfesten så kommer personen äntligen fram till oss och säger att han eller hon är kär i oss. Vi blir överlyckliga, kanske blir vi tillsammans och träffas...men så efter första dagen eller några dagar så är det som att någon har hällt en hink med iskallt vatten över alla våra tidigare heta känslor. Personen stämmer inte med vår fantasibild och vi känner inte de känslor som vi förväntade oss. 

Personen vi har framför oss har inte tagit form på det sätt vi önskade och drömde om, personen är fortfarande ett objekt som känns...fel. Det kan vara så ytligt som att han eller hon har fel sorts kläder på sig, att han eller hon gör eller säger något speciellt som vi retar oss på. Vi är inte mogna för att ta in den verkliga personen och föra ihop den med den fantasibild vi har har haft om den här personen.
Vi gör slut.

Det här är inget konstigt, det hör ungdomen till för vi är fortfarande nybörjare när det kommer till förälskelse och kärlek, vi är inte mogna. Men ju mer vi mognar och utvecklas så kommer vi att klara av övergången från längtan, dröm och fantasi till att person faktiskt är verklig och skiljer sig från fantasin. Den verkliga personen får mer och mer finnas med i förälskelsen...och det är på så sätt vi sedan kan fördjupa våra känslor för en person och känna kärlek.

Som ni förstår kan det ju gå fel på vägen här...
Vi mognar och utvecklas olika.
Många går vilsna i illusioner, fastnar i gamla mönster osv.

När vi är vuxna så har det stor betydelse hur vi kan integrera vår egocentriska betydelse med verkliga upplevelser av objektet som person - det är detta som kan få avgörande konsekvenser för om förälskelsen kan övergå till ett kärleksförhållande.

FUNDERA

  • Hur ser din inre bild ut av en partner ut?

  • Vad är det för känsla du är ute efter, som får dig att "vakna" när du träffar en person?

  • Har du en speciell typ du brukar falla för, finns det en röd tråd?

  • Hur tycker du att du klarar övergången från att fantasi till verklighet?

  • Hur tycker du att dem du blivit förälskade i har klarat övergången från fantasi till verklighet?

  • Hur har din livssituation sett ut de gånger du har blivit blixtförälskad?

  • Vad längtar du efter? Hur tycker du att de personer du har blivit förälskade i har stämt överens med din längtan precis när ni har träffats i jämförelse med när det har gått några månader?

Fyll gärna på med fler frågor som eventuellt kommer upp när du har läst den här texten. Besvara dem du kan, övriga frågor kanske du kan besvara lite längre fram.

* * * DETTA ÄR EN TEXT FRÅN ONLINEKURSEN "INLEDA RELATIONER" (kursen innehåller 30 texter) , KURSEN INGÅR I LÄSMEDLEMSKAPET SOM KOSTAR 150 KR/ÅR. * * *

(Läs gärna nedan vad medlemmar har att säga om kursen och TuvaForum)

Text
Julia
TuvaForum

Kommentarer  

#45 Katta 2018-03-01 00:20
Det här forumet betyder jättemycket för mig. Jag kan varmt rekommendera Julias texter och stöd. Jag är så tacksam för all hjälp här.

Ett varmt tack till Tuvaforum!
#44 Ronja 2018-02-17 16:51
Är fantastiskt glad att jag äntligen hittade hit! Jag kan inte med ord beskriva vilken ögonöppnare alla texter här är för mig. Det har verkligen inte varit lätt men så värt det! Jag rekommenderar Tuva och onlinekurserna till alla som är redo att göra en egen förändring! Tack Julia för allt ditt engagerade stöd, utan dig hade det inte gått!
#43 AntonL 2018-02-14 04:18
Tack Tuvaforum jag har haft stor hjälp av texterna här och är säker på att jag kommer återkomma då och då.
#42 Ninna72 2018-02-13 20:46
Julia hoppas du förstår vilken skillnad du gör för så många! Dina texter förklarar allt så otroligt bra och gör att poletten äntligen ramlar ner. Det tog ett bra tag innan jag var redo att nappa på stöd och släppa taget om det gamla. Men oj vad jag är glad och stolt att jag till sist tog steget! Texterna, kurserna och ditt stöd har varit ovärderlig hjälp. Ingen trodde längre på mig, mina föräldrar, syskon och vänner gav upp hoppet och orkade inte längre lyssna på mig. Jag kände mig så ensam och samtidigt förstod jag att de inte orkade. Jag orkade ju inte ens med mig själv längre!!! Du bröt igenom mitt ältande och alla mina försvar till att fortsätta mitt destruktiva mönster. Jag förstår att allt inte är klappat och klart än och att jag har mycket att arbeta med. Men det är stort att bara börja den här resan för den är så annorlunda än hur allt har varit tidigare. Mina barn säger att det är sådan skillnad att se och höra mig prata nu och det gör mig så glad.

Julia det känns futtigt, vill kunna ge så mycket mer men här är ett stort tack och en STOR kram från mig!
#41 Gun 2018-02-11 09:24
Detta forum uppskattas så mycket av mig men inte av in fd sambo! ;) :) Äntligen insåg jag vad allting handlade om och började sätta gränser. Under så många år kände jag mig maktlös och rent ut sagt som en urlakad trasa. Jag hade ingen energi och ingen självkänsla kvar och han älskade det! Nu vet jag hur jag håller distans och jag mår mycket bättre! Jag är energifylld, tränar och känner att det finns en mening med att vara mån om mitt utseende för att jag mår bra av det och inte för att behaga honom. Så klart gillar han inte det...... Jag är fri, fri, fri! Jag är så glad att min väninna tipsade om Tuva och att jag blev medlem! Jag kommer absolut att rekommendera forumet till vänner som behöver & tyvärr är de ju ganska många........
#40 Nina 2018-02-06 12:16
Tack Julia för en viktig och otroligt bra kurs!
#39 Trixie 2018-02-04 22:01
Vilka texter! Jag pendlar mellan lättnad över att börja förstå och illamående. Jag har alltid trott att det räcker att det ska klicka och att sedan ordnar sig resten för att känslorna är så rätt. Men Herre Gud så blind jag måste ha varit! Varför har aldrig någon förklarat detta tidigare???? Jag har sökt hjälp tidigare och aldrig fått svar på varför det blir så destruktivt eller vad jag kan göra åt det. Julia du knäcker något viktigt här och du förklarar så otroligt bra.

Rekommenderar jag kursen? Ja, absolut! Ge dig kursen i present för det kan vara en av de viktigaste!
#38 C 2018-02-04 18:31
Jag har börjat, lite haltande, på kursen ”Omedelbar attraktion” och återigen slås jag av förundran över hur Julia så tydligt kan beskriva mekanismerna med en sådan precision… Jag tappar andan. Ja, blir faktiskt mållös.

Det är omvälvande; som att bräckas in i sitt egna väsen och äntligen få klarhet. Se. Äntligen stärkas i sin hjärstängel och förstå - jag äger mitt liv! Ingen annan.
#37 maribel 2018-02-04 18:30
Jag blev tipsad av en väninna om detta fina forum och jag är djupt tacksam. Under många år jag har famlat i blindo men du skriver så att jag äntligen förstår mer på djupet vad kärlek är och vad kärlek inte är. Tack vare dina texter blev jag till sist fri från en väldigt destruktiv relation och har fått verktyg för att gå vidare. Vi är många som har dig att tacka! Vad skull jag ha varit utan dina texter och ditt otroligt engagerade och varma stöd.

Kram Maribel
#36 AnnaFeduta 2018-02-04 13:15
Jättebra text och kurs! Tack för alla bra texter här!

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera