Längtan

Blixtsnabbt fattar vi ett beslut om personen framför oss är den rätte/rätta för oss, allt baserat på personen kroppsspråk, utstrålning och ögonkontakt. När vi ser den här personen i ögonen så får vi känslan av att vi redan känner varandra, personen känns bekant på något sätt. Vi känner en känsla av déjà-vu. Det känns som att det här är personen vi har väntat på, vi har träffat vår andra hälft och vi är nu kompletta - äntligen! 

Det finns en stark spänning och härliga känslor. Hjärtat öppnar sig på ett sätt som vi kanske aldrig har varit med om tidigare eller så känner vi igen den efterlängtade känslan. Vi tvekar inte, vi ger oss hän och allt sker så snabbt. Det är som att den gräns vi har mellan oss själva och den andra personen försvinner - vi blir till ett.

Vad är det som sker i snabba kopplingar mellan två personer?
Vi börjar att fördjupa oss i det mest basala, det som handlar om längtan.

I stort längtar vi alla efter tillhörighet, bekräftelse och kärlek. Genom livet kan vi träffa på många potentiella partners som skulle kunna vara "rätt" för oss, men vi upplever det inte för vi KÄNNER det inte. Många av oss söker nämligen inte bara efter en person som ska klicka med den inre bild vi har, utan den "rätta" personen måste också omedelbart få oss att KÄNNA de känslor vi längtar efter att känna. Vi söker alltså efter en person som påminner tillräckligt mycket om den inre fantasibild vi har och som får oss att KÄNNA de känslor vi längtar efter att känna.

För att detta omedelbara "klick" ska kunna ske krävs, förutom den laddade inre bilden med tillhörande känslor, även att vi har en livssituation som vi inte är nöjda med. Det behöver inte betyda att vi inte känner att vi har ett bra liv, men vi måste känna att det är något/någon som saknas. Vi vill åt en förändring som vi känner kan ske om vi träffar den rätte/rätta personen för oss. Ju starkare vår längtan är, ju mer intensivt klickar det när vi möter en person som stämmer tillräckligt väl med vår inre bild som vi kopplar ihop med vår längan - och detta tillsammans får oss att känna de rätta känslorna. 

Vi kan gå in i ett rum där det befinner sig hundra personer.
Vi möter blickar, hälsar och går vidare.
Men så SER vi någon och den här personen SER oss.
Det klickar till och blickarna låses fast.
Vi viker sedan undan blicken, vi känner oss omtumlade "Vad var det som hände?" 
Vi blir nyfikna, hittar den andres blick igen och blickarna låses återigen fast.
Det här sker snabbt.

Båda märker den andres förtjusning och som genom en slags förtrollning ser världen ljusare ut. Vi känner förhoppning om att vår längtan ska stillas, att våra drömmar kan bli sanna, att vi tillsammans med den här speciella personen äntligen kan få KÄNNA de känslor vi längtar efter. Vi känner lust och inspiration, allt känns plötsligt möjligt. Vi känner oss levande. Vi känner oss hela.

FANTASI OCH VERKLIGHET
När vi är tonåringar kan vi längta väldigt starkt efter någon som stämmer överens med vår inre bild av hur den rätte/rätta ska se ut och hur han eller hon ska vara osv. Den här längtan är naturlig och kan komma att kryddas med många fantasier sedan vi är små som handlar om att prinsessan till sist möter sin prins och lever lyckliga i alla våra dagar.
The end!

Många av oss fortsätter att matas med historier om förälskelse, om det åtråvärda ruset om hur underbart det är när vi äntligen, äntligen, äntligen träffar den rätte/rätta. Vi bygger upp våra inre bilder, laddar dem med förväntningar och sedan projicerar vi dem på ett utvalt objekt som stämmer in på den inre bild vi har. 

Vi kan drömma om en person,  längta under väldigt lång tid. Om personen äntligen fram till oss och säger att han eller hon är intresserad blir vi så klart överlyckliga, kanske börjar vi träffas. Men så efter redan första träffen eller efter några träffar så är det som att någon har hällt en hink med iskallt vatten över alla våra tidigare drömmar och känslor. Personen stämmer inte med vår fantasibild och vi känner inte de känslor som vi förväntade oss. 

Personen vi har framför oss har inte tagit form på det sätt vi önskade och drömde om, personen är fortfarande ett objekt som känns...fel. Det kan vara så ytligt som att han eller hon har fel sorts kläder på sig, att han eller hon gör eller säger något speciellt som vi retar oss på. Vi är inte mogna för att ta in den verkliga personen och föra ihop den med den fantasibild vi har har haft om den här personen.
Vi drar oss undan, gör slut.

Det här är inget konstigt, det hör ungdomen till för vi är fortfarande nybörjare när det kommer till förälskelse och kärlek, vi är inte mogna. Men ju mer vi mognar och utvecklas så kommer vi att klara av övergången från längtan, dröm och fantasi till att person faktiskt är verklig och skiljer sig från fantasin. Den verkliga personen får mer och mer finnas med i förälskelsen...och det är på så sätt vi sedan kan fördjupa våra känslor för en person och känna kärlek.

Som ni förstår så är det ju en del som kan gå fel på vägen här.
Vi mognar och utvecklas olika.
Många går vilsna i illusioner, fastnar i gamla mönster osv.
Vi har olika anknytnings- och relationsstilar.

När vi är vuxna så har det stor betydelse hur vi kan integrera vår egocentriska betydelse med verkliga upplevelser av objektet som person - det är detta som kan få avgörande konsekvenser för om förälskelsen kan övergå till ett kärleksförhållande.

FUNDERA

  • Hur ser din inre bild ut av en partner ut?

  • Vad är det för känsla du är ute efter, som får dig att "vakna" när du träffar en person?

  • Har du en speciell typ du brukar falla för, finns det en röd tråd?

  • Hur tycker du att du klarar övergången från att fantasi till verklighet?

  • Hur tycker du att dem du blivit förälskade i har klarat övergången från fantasi till verklighet?

  • Hur har din livssituation sett ut de gånger du har blivit blixtförälskad?

  • Vad längtar du efter? Hur tycker du att de personer du har blivit förälskade i har stämt överens med din längtan precis när ni har träffats i jämförelse med när det har gått några månader?

Fyll gärna på med fler frågor som eventuellt kommer upp när du har läst den här texten. Besvara dem du kan, övriga frågor kanske du kan besvara lite längre fram.

* * * DETTA ÄR EN TEXT FRÅN ONLINEKURSEN "INLEDA RELATIONER" (kursen innehåller 30 texter) , KURSEN INGÅR I LÄSMEDLEMSKAPET SOM KOSTAR 150 KR/ÅR. * * *

(Läs gärna nedan vad medlemmar har att säga om kursen och TuvaForum)

Text
Julia
TuvaForum

Kommentarer  

#54 Zem 2018-09-07 01:58
Glad att detta forum finns. Jag kan inte med ord beskriver hur mycket Tuva betyder för mig. Texterna här har räddat mig många gånger.
#53 Suzzi 2018-07-04 22:31
Tack! <3
#52 Leon 2018-06-13 06:25
Återkommer hit då och då. Jag uppskattar verkligen texterna som finns här. Tack för allt ni gör!
#51 Chris 2018-05-17 08:17
Jättebra text! Tack för alla bra texter som finns här!!!
#50 Molly 2018-05-10 08:53
BÄSTA FORUMET!!! Julia jag är dig evigt tacksam för alla dina texter här! Du har hjälpt mig så mycket och jag förstår nu att det är ingen meningen att tigga min kille om att han ska förändra sig. Jag har pratat med honom i så många år till ingen nytta och varför då???? Hur kunde jag tro det skulle hjälpa när han aldrig visade att han ens ville förändras??? Jag har ödslat så mycket tid och energi som jag nu kan lägga på mig själv. Vilken ögonöppnare du är!
#49 Rosana 2018-05-08 23:27
Tuva är som ett Halleluja-moment för mig! :)
#48 David 2018-05-03 06:54
Det finns många texter på nätet men din medmänsklighet och värme du visar i stödet här går som en röd tråd genom alla dina texter. Hoppas att du förstår hur viktig du är och hur många du verkligen hjälper. Jag fastnade rejält i mina mönster och såg ingen väg ut och utan ditt stöd och kloka ord hade jag nog varit fast än.
#47 Ronny 2018-04-07 11:45
Tack för allt stöd och för alla dina fantastiska och kloka texter du har här! Jag kom hit i kris men kan nu räta på mig. Stort tack för det!
#46 Diz 2018-03-24 04:50
Julia jag vet inte i ord hur jag ska förklara hur mycket forumet har betytt och betyder för mig! Det är ett genombrott i mitt liv att äntligen förstå så att jag kan förändra saker och ting på riktigt. Hoppas att du förstår hur mycket du gör för andra och att du får massor tillbaka!
#45 Katta 2018-03-01 00:20
Det här forumet betyder jättemycket för mig. Jag kan varmt rekommendera Julias texter och stöd. Jag är så tacksam för all hjälp här.

Ett varmt tack till Tuvaforum!

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera