Så läser du e-böcker

Klicka på länken i ditt e-postmeddelande, som skickas till dig efter att du har köpt en e-bok hos oss. Din e-bok laddas då ner automatiskt till din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Våra böcker har formatet Epub, som kan läsas av de flesta läsarprogram (men inte av Kindle). Om du inte har ett läsarprogram kan du ladda ner ett av de program som finns gratis. Läs mr under den rubrik som stämmer för dig:

JAG VILL LÄSA FRÅN DATOR
Öppna din e-post och klicka på nedladdningslänken för boken. Boken sparas där din dator brukar spar nedladdade filer. Detta är ofta i en mapp som kallas "Hämtade filer" eller "Downloads". 

Du kan läsa filen med hjälp av programmet Adobe digital editions, som du kan hämta gratis eller här.

När du har installerat programmet kan du dubbelklicka på din sparade bokfil för att öppna och läsa den.

JAG VILL LÄSA FRÅN MOBIL ELLER SURFPLATTA
Installera ett läsarprogram i form av en app, till exempel iBooks eller Bluefire Reader. De är gratis och du hittar dem i App Store. Välj app och klicka på installera. När appen är installerad öppnar du din e-bok första gången genom att klicka på nedladdningslänken i din e-post. Nästa gång du vill öppna boken finns den i din bokhylla inuti appen.

JAG VILL LÄSA FRÅN MOBILTELEFON ELLER SURFPLATTA AV ANNAT MÄRKE
Om du inte redan har ett läsarprogram i din mobil behöver du ladda ner ett läsarprogram i form av en app för att läsa e-bäcker. En app som brukar rekommenderas heter Aldiko. Den är gratis. Du hittar den där du brukar köpa dina appar, till exempel i Playbutik. Installera appen genom att klicka på installera.

Öppna din e-post och klicka på nedladdningslänken för boken. Boken sparas då där din mobil eller surfplatta brukar spara nedladdade filer. Det är ofta i en mapp som kallas "Downloads". Öppna sedan din app. I appen kan du hitta mappen där filer sparas på din mobil eller surfplatta. Klicka på filen som innehåller e-boken och välj "Importera". E-boken finns sedan i din bokhylla inuti appen.

JAG VILL LÄSA FRÅN LÄSPLATTA
Öppna din e-post i en dator och klicka på nedladdningslänken för boken. Boken sparas där din dator brukar spara nedladdade filer. Detta är ofta i en mapp som kallas "Hämtade filer" eller "Downloads".

Koppla läsplattan till din dator med en USB-kabel. (Se bruksanvisningen för din läsplatta.) Dra över bokfilen från din dator till läsplattan med hjälp av datorns fönster "Utforskaren" eller "Finder" (på Mac-dator). Du ser nu boken på din läsplatta och kan öppna den genom att klicka på den.

OM DU HAR KINDLE
Om du har läsplattan Kindle kan du inte läsa e-boken direkt, eftersom Kindle använder ett annat format för e-bäcker. Du kan göra om e-boken till ett format som Kindle kan läsa här: http://calibre-ebook.com