Vad är kärlek - egentligen?

Vi är många som, ofta efter många års antal tvivelaktiga möten och smärtsamma relationer, ställer oss frågan "Vad är kärlek - egentligen?" Det är bra om vi kommer dit att vi ägnar frågan mer än en flyktig tanke för det finns många olika föreställningar om vad kärlek är.

Exempel

 1. Vi kan ha tagit efter och präglats av den relationsmodell vi har med oss från vår uppväxt, det har blivit kärlek för oss.

 2. Vi kan ha tagit avstånd från vår ursprungsfamilj då vi har vuxit upp under kärlekslösa förhållande och tänker att vi ska söka oss till det som är dess motsats...vi tänker, hoppas och drömmer om att kärleken måste finnas i det motsatta...vilket det kanske inte alls gör. 

 3. Vi kan gå omkring och känna oss halva, som att vi är 50 %, vilket gör att vi letar efter vår andra halva för att känna oss 100 %. Detta gör att när vi väl träffar på vår andra halva, den pusselbit som passar, vår själsfrände, vår prins/prinsessa, vår räddare så blir känslan av att vara hel så förlösande att tänker att det inte kan vara annat än kärlek.

 4. Vi kan träffa människor vi tycker om men vi känner inte den känsla av spänning vi söker. Vi är inte alltid medvetna om vad denna spänning står för, men inte sällan handlar det om att den uppstår när vi känner obalans - när vi blir lite osäkra och rädda. Det kan vara att personen är emotionellt otillgänglig men plötsligt visar sig tillgänglig...vilket då blir en kick...för att sedan "försvinna" och så blir vi osäkra och rädda. Dessa pendlingar kan alstra väldig spänning och eftersom känslorna blir så starka (både topparna och dalarna) så tror vi att det måste vara kärlek. Ju mer personen vi är tillsammans med spelar på våra rädslor, ju mer binder vi oss samman med personen. Rädsla och smärta förknippas alltså med kärlek.

 5. Vi kan tro att kärlek är när en person sveper in i våra liv och gör allt för oss och säger alla de ord vi har längtat efter. Vi öppnar upp och tar emot allt, tror att detta är kärlek för att sedan väldigt snart inte förstå vad det är som händer när den här personen inte längre gör saker för oss, när personen börjar säga elaka och taskiga saker, när orden inte synkar med handling osv. Vi kan då falla i fällan och tro att det måste vara fel på oss, att vi inte längre är värda kärleksfulla handlingar...för personen visade ju så mycket kärlek i början.

 6. Vi tror väldigt ofta att det varit omedelbar kärlek, att det måste ha varit det eftersom vi kände så väldigt starkt och allt var så perfekt...i början. Detta är en föreställning många har svårt att överge, att det som kändes så rätt, bra och starkt inte var kärlek...utan istället var flyktig och snabb attraktion, förälskelse osv.

Föreställningarna kring vad kärlek är kan alltså vara många. Tyvärr är många av dessa "bakvända" och leder oss till kärlekslösa relationer och vi undrar var det är som går fel, sliter vårt hår i förtvivlan och försöker igen.

Vi låter det kanske gå lite tid och tänker att det är just mer tid vi behöver innan vi ger oss in i en ny relation. Men när vi sedan dejtar, träffar en ny person och inleder en relation igen så gör vi det med samma föreställning som tidigare och följer vårt mönster och lägger all vår förhoppning i att förändringen ska komma utifrån, bara sådär genom att vi träffar "rätt" person. När det blir fel, återigen, så blir vi uppgivna, ledsna, ångestfyllda och ibland också chockade över resultatet "Samma sak hände igen! Varför händer detta mig gång på gång? Varför har jag sådan otur, ska det aldrig bli min tur!" 

DET ÄR VIKTIGT ATT VI FÖRSTÅR ATT EN KÄRLEKSRELATION INTE NÅGOT SOM BARA HÄNDER

När vi har levt med romantiska föreställningar, när vi har tänkt att kärlek är något som händer blixtsnabbt när vi träffar den rätte/rätta, då finns det ofta ett motstånd kring att ta in vad kärlek faktiskt är. Vi vill ju gärna bli drabbade av kärlek och när vi drabbas av det som vi tror är kärlek så är hoppet och drömmen om att allt äntligen är vår tur och ska gå vår väg - vi ska äntligen få den kärleksrelation vi känner att vi behöver, vill ha och har drömt om. 

Många av oss har fokus på att bli drabbade av attraktion och förälskelse för att sedan använda styrkan av dessa känslor för att bestämma varaktigheten av en relation:

 • Ju starkare känslor ju mer kärlek och ju mer kärlek ju längre relation = väldigt starkt attraktion och förälskelse = vi har träffat den vi älskar och ska leva hela livet tillsammans med. Men faktum är att det krävs mer än omedelbar anslutning och starka känslor för att bygga och utveckla en sund relation.

Det är viktigt att skilja på attraktion och kärlek

 • Attraktion är något som bara kan hända.
 • En kärleksrelation är inget som bara händer. 

För att två personer ska nå en ömsesidig och sund relation krävs det att båda parter över längre tid visar att de har förmågan att backa upp känslorna med konsekventa handlingar som alla bygger på de fyra grundpelarna: kärlek, omsorg, förtroende och respekt.

Hur bra någon än är på att uttrycka sig i ord och skrift om hur bra de är och vad de kan erbjuda, samt bekräfta sin partner, så är de ingenting av detta som visar om person faktiskt har vad som krävs för att bygga en sund och ömsesidig relation. Det är som en försäljare, han eller hon kan vara väldigt bra på att sälja in sin vara men kunden vet ju faktiskt inte förrän han eller hon har provat varan under en längre tid om den verkligen håller den standard som försäljaren har pratat om. 

Det är först när vi kommer förbi den första fasen av förälskelse som vi märker om en person verkligen synkar sina ord med handling, om en person konsekvent kan visa kärlek, omsorg, förtroende och respekt. Det är i handling vi visar hur vår känsla är för oss själva och hur känslomässigt tillgängliga vi är för vår partner - vi visar var vi står när det kommer till ansvar, integritet och mognad.

FUNDERA GÄRNA:
Fundera gärna på vilka föreställningar du har kring vad kärlek är, vilken relation du har till dig själv och hur dina relationer till andra ser ut.

 • Hur ser din grund ut, din inre kärna, när det kommer till kärlek, omsorg, förtroende och respekt ut?
 • Har du gränser rund din kärna eftersom du förstår vikten av vad du behöver för att må bra och ha sunda relationer?

Vill du läsa fler öppna texter här på hemsidan?
>> LÄS HÄR


Text
Julia
TuvaForum

KOMMENTERA GÄRNA OCH/ELLER DELA MED DIG AV DINA ERFARENHETER OCH TANKAR

Kommentarer  

#17 Maja 2017-12-02 09:24
Jag kan starkt rekommendera Tuvaforum! Bra att kunna läsa så många och förklarande texter. Stödet från Julia är guld värt!

Kram från Maja
#16 Annelie1 2017-09-16 09:10
Jättebra text!!! Jag förstår nu att jag definitivt har sökt spänning och inte kärlek. Ska läsa allt jag kan nu för orkar inte ha det så här länge.
#15 Ylva2 2017-09-01 06:17
Jag är så glad att jag hittat hit! Du skriver fantastiskt bra och viktiga texter! Det är texter jag borde fått börja läsa redan som ung. Men bättre sent än aldrig! :)
#14 Anonym 2017-08-26 07:37
Detta forum är guld värt! TuvaForum har hjälpt mig så mycket!
#13 Nappa 2017-05-23 09:42
Så glad att jag hittat detta forum! Jättebra texter!
#12 Ida 2017-05-07 09:42
Så bra text! Jag blev tipsad av Tuva av en vän och jag är så tacksam för det! Jag tipsar vidare till andra vänner som också behöver läsa dina texter. Du skriver verkligen jättebra! Utan dina texter hade jag fortfarande varit lost för det här är inget jag har fått lära mig och det är många som är lost tyvärr. Tack för allt du gör Julia!
#11 ElinP 2017-04-24 15:51
Håller med övriga! Det är en jätteviktig och bra text! Du skriver och förklarar så bra.
#10 Titti 2017-04-22 21:03
Det är inte utan att man undrar om man har sovit under en sten. :eek: Jag behöver verkligen lära om och göra rätt!

Tack för jätteviktig och bra text!

Kram
#9 RosaKlippberg 2017-04-22 14:19
Tack Julia! Detta är livsviktigt. Alla måste läsa detta. Speciellt de som inte har "fallit" för fel person. Hur når vi ut till fler? Hur når vi ut till skolor?
Stor kram!
#8 Megan 2017-04-20 19:33
Tack för bra text!! Känner igen mig i nästan alla alternativen. Det här är information jag hade behövt för 30 år sedan!

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera