Att vara tillsammans med någon utan empati

Trots att vi människor är så olika när det kommer till empatisk förmåga får vi lära oss väldigt lite och också ganska begränsat om detta. Ofta blir vi vilseledda och får tidigt information kring hur vi ska lösa det för oss om någon beter sig illa och är dum emot oss. Det kan vara information som inte alls handlar om hur vi får verktyg hur vi med gränser ska kunna värna om oss själva, utan istället får vi lära oss att om vi bara är snälla, empatiska och varma, att vi outtröttligt ger dem som beter sig illa kärlek och omtanke - då kommer det att till sist löna sig genom att de förändrar sig och sina beteendemönster och blir snälla, varma och kärleksfulla tillbaka. 

Information börjar dock spridas mer och mer, att vi människor är olika när det kommer till hur väl utvecklad emotionell intelligens vi har, att många har svårt för att förstå och sätta sig in i andra människors känslor och att andra förstår men har fokus på sitt osunda ego. Det finns alltså människor som är helt fokuserade på sina egna behov och känslor, utan hänsyn och känsla för någon annan än sig själv. 

Om vi inte känner empati för andra så känner vi inte heller av något samvete, vilket i sin tur inte heller gör det möjligt att känna någon ånger när vi gör något fel, som t ex när vi behandlar andra människor illa. Att ha ett samvete är alltså väldigt viktigt för det är ju samvetet som knackar oss på axeln och talar om för oss när vi har gjort något fel, att vi borde skämmas och be om ursäkt. Det dåliga samvetet och skuldkänslor är svåra känslor och vi vill ju gärna undvika dem framöver, vilket gör att vi sätter gränser på så sätt att vi aktar oss för att göra om det som framkallar sådana svåra känslor igen. Empatin gör att vi även kan förstå att våra handlingar kan påverka andra, att om vi är elaka  och gör andra illa så kommer dessa personer må dåligt - och sådant vill vi inte ha på vårt samvete. Empatin är grunden till att vi ber andra människor genuint om ursäkt och anstränger oss för att inte göra om samma sak igen emot dem.

Du har kanske träffat en person som ganska snart har visat sig vara en person som inte plågas av dåligt samvete, som om och om igen gör om de saker han eller hon vet gör dig illa. Den här personen kanske har sagt förlåt och även sagt att han eller hon aldrig ska göra om det, men visat att det är ord som inte följs upp i handling. Personer som inte känner empati, som inte har något samvete och som inte känner skuld och skam, kan säga en sak och sedan göra något helt annat - och detta utan att bry sig det minsta om hur det känns för den han eller hon utsätter. En sådan person skäms inte heller över att precis lovat dig att han eller hon aldrig skulle göra så igen, utan kan se dig rakt i ögonen och vara kall inför dina sårade känslor och frågor kring "Men hur kan du...?"

Du har kanske varit nära en person som vill en sak och aldrig skulle väja för om någon står i vägen, utan personen du varit nära har alltid tagit vägen rakt fram och inte brytt sig om att det står en levande människa i vägen. Du har sett hur personen trampat ner och kört över andra människor. Då har du säkert också märkt att den här personen inte har brytt sig det minsta hur de människor mår som han eller hon har mejat ner och kört över, att han eller hon ser det mer som att den som blivit skadad får skylla sig själv som stod i vägen..."För om bara personen som stod i vägen hade gjort si eller så, samt hållit sig undan...då hade det inte hänt. Alltså kan man säga att det var personen som stod i vägens eget fel att han/hon blev överkörd!" Du har kanske erfarenhet av att inte bara ha sett hur den här personen kört över andra, utan också hur personen kört över dig, med stor sannolikhet om och om igen. Du har säkert också då fått lära dig hur du måste anpassa dig helt efter den här personen, att det inte finns något som helst ömsesidigt, utan det handlar hela tiden om den här personens vilja och behov. 

I sunda relationer är det så att båda parter ger och tar, det finns ett växelspel i givandet och tagandet. Men det finns väldigt många personer som tar utan att ge, som utan att blinka skulle roffa åt sig allt medan partnern står helt utan. Detta är väldigt svårt för en sund person med emotionell intelligens att förstå. En person med stor empatisk förmåga kommer aldrig kunna bli på det här sättet, medan en person med brist på empati utvecklar automatiskt den här typen av beteende som blir till ett mönster. Detta är ett mönster som utvecklas tidigt och någon korrigering fungerar inte när de nu som vuxna ser det som en självklarhet att mata sitt osunda ego utan hänsyn till andra. 

Vi är många som faller i fällan när vi träffar en egoistisk person för vi att om vi bara är snälla, visar genom att ge mer osv, då kommer den egoistiska personen bli glad och visa det genom att vara snäll och också ge tillbaka - men istället blir bara uttömda och kanske också uppätna. Vi är så många som tror att om vi bara förklarar och lär ut vad empati är till en person som visar brist på empatisk förmåga, så kommer han/hon att lära sig det. Personen som är utan empati, som beter sig efter ett egoistiskt mönster kommer så klart att utnyttja läget genom att roffa åt sig allt han eller hon kan - utan att ge tillbaka eller att lära sig det som partnern hoppas på att lära ut.

Många personer som saknar empatisk förmåga är bra på att manipulera eftersom de inte har några skuld- och skamkänslor som står i vägen för manipulationer. Det gör att de kan säga till sin partner att han eller hon är den rätta och så låtsas de ha empati och visar sin partner omtanke, för att sedan tvärt sluta med det...men då skyller de på sin partner och säger att anledningen till att de nu inte är empatiska och visar omtanke längre beror på partnern. En sådan här person hävdar nu att om bara partnern gör si eller så, då ska han eller hon bli lika empatisk och fin i sättet som i början. Partnern anstränger sig mycket för att göra rätt och för att ge så mycket som möjligt, vilket är perfekt för den utan empatisk förmåga som vill ha och ta. Det otäcka är att den som ger kan ge hur mycket och länge som helst, men det kommer aldrig vara bra nog åt den som är egoistisk och utan empatisk förmåga.

Det är väldigt viktigt att bryta detta, att inte tro att det är själva givandet som är lösningen för en oempatisk person. Det enda som fungerar tillsammans med en sådan person är att hålla på sina egna gränser, sin egen syn på vad som är sunt och osunt, sina egna värderingar osv - vilket en egoistisk och oemaptisk person inte kommer nöja sig med. Då kommer, för många som är i en känslomässig relation med någon, rädslan över att den här personen kommer att lämna dem för att söka upp en ny partner, en som ger...ger och ger. Det kommer med stor sannolikhet en sådan här här typ av person göra, för de är beroende av personer som ger till dem eftersom de är tagare.

Rädslan och skräcken för att bli övergiven och lämnad kan en oempatisk person spela hämningslöst på. Det är därför väldigt viktigt att få hjälp med den här rädslan så att vi kan vara den som själv tar initiativet och lämnar relationen när det visar sig att den inte är bra för oss.

Det är inte så att varken du eller någon annan kommer att kunna förändra den här personen. Den här personen kommer med stor sannolikhet säga till dig, att bara han eller hon träffar den rätte/rätta, då kommer han eller hon bli så underbar som du tyckte att han eller hon var i början när ni träffades. Men det är en lögner som den här personen försöker sälja in, så köp dem inte. 

När du har fått information och kunskap om hur olika vi människor är, hur olika vi har utvecklats och vilka olika förmågor vi har och inte har, så kommer du förhoppningsvis se en personen utan empati med andra ögon.

Vill du lära dig mer och bli läsmedlem? 
Vad ingår i ett läsmedlemskap?

Text
Julia
TuvaForum