Att skala/skada ett äpple

 

Visualisera att du har ett äpple framför dig och att skalet på äpplet är din yttersta gränslinje som du har runt din kropp.

När människor kommer åt den här yttersta gränslinjen känner du normala nivåer av irritation. Det någon säger och/eller gör är hanterbart för det här är något som tillhör livet.

Innanför skalet på äpplet kommer vi till fruktköttet. Om någon passerar din yttersta gränslinje och tagit sig precis innanför din hud, då känner du obehag. Det är nu ett väl fungerande skyddssystem varnar om att du befinner dig i en situation som måste ses över. Om du tar till dig varningen och ser till att få styr på situationen på så sätt att du tydligt visar att du har en gräns och att det inte är okej att passera den, samt att det är en person som förstår det och backar - då är ingen större skada skedd.Personen som har överträtt din gränslinje är tillbaka vid positionen utanför din gränslinje. Det kan ömma lite där gränsen passerades, men det är hanterbart.

Om du istället väljer att ignorera varningen kommer en gränsöverskridande person att arbeta sig längre in under huden på dig (in i äpplets fruktkött). Ditt inre skyddssystem larmar men du vill inte höra varningssignalerna och du vänder även bort blicken för att slippa se de röda lamporna som blinkar. Du vill att det ska vara på ett annat sätt, du vill inte att det ska vara som det faktiskt är - du filtrerar därför bort viktig fakta och viktiga varningssignaler.

Under tiden den här personen gräver sig djupare blundar du för all fakta och alla varningssignaler som inte passar in dina önskningar och drömmar om honom/henne/relationen - du försöker istället att diskutera, förklara, vädja om att du faktiskt har en gräns och att du vill att han eller hon förstår det.

Du ger i det här läget massor av information till den som är gränsöverskridande om hur du fungerar och var han eller hon kan hitta ömma och sårbara punkter i dig. Du ger den här personen behörighet till dig på ett mycket ohälsosamt sätt, vilket kan leda till att han/hon kan ställa till mycket skada i dig.

För att skydda dig själv krävs att du avbryter relationer gränsöverskridande personer för att sedan läka ihop det som rivits upp och tagits sönder. Det är jätteviktigt att du skaffar kunskap om hur du det här med gränser fungerar och hur du ska använda ditt privata skyddssystem, istället för att om och om utsätta dig för fara.

Vill du läsa och lära dig mer?

Välkommen till TuvaForum!

Julia
TuvaForum