Att skala/skada ett äpple

 

Visualisera att du har ett äpple framför dig och att skalet på äpplet är din yttersta gränslinje som du har runt din kropp.

När människor kommer åt den här yttersta gränslinjen känner du normala nivåer av irritation. Det någon säger och/eller gör är dock hanterbart för det här är något som tillhör livet.

Innanför skalet på äpplet kommer vi till fruktköttet. Om någon passerar din yttersta gränslinje och tagit sig precis innanför din hud, då känner du obehag. Det är nu ett väl fungerande skyddssystem varnar om att du befinner dig i en situation som måste ses över. Om du tar till dig varningen och ser till att få styr på situationen på så sätt att du tydligt visar att du har en gräns och att det inte är okej att passera den, samt att det är en person som förstår det och backar - då är ingen större skada skedd. Personen som har överträtt din gränslinje är tillbaka vid positionen utanför din gränslinje. Det kan ömma lite där gränsen passerades, men det är hanterbart.

Om du istället väljer att ignorera varningen kommer en gränsöverskridande person att kunna arbeta sig längre in under huden (in i äpplets fruktkött). Ditt inre skyddssystem fortsätter att larma men du vänder bort blicken för att slippa se de röda varningslamporna som blinkar. Du filtrerar bort viktig fakta och viktiga varningssignaler.

Under tiden den här personen gräver sig djupare in i din hud blundar du för all fakta och alla varningssignaler som inte passar in i dina önskningar och drömmar om honom/henne/relationen - kanske försöker du istället att diskutera, förklara, vädja om att du faktiskt har en gräns och att du vill att personen förstår det.

Du ger i det här läget massor av information till den gränsöverskridande personen om hur du fungerar och var han eller hon kan hitta dina ömma och sårbara punkter. Du ger den här personen behörighet till dig på ett mycket ohälsosamt sätt, vilket kan leda till att han/hon kan ställa till mycket skada i dig.

För att skydda dig själv behöver du lära dig hur du ska använda ditt inre och privata skyddssystem, istället för att om och om utsätta dig för fara.

Vill du läsa och lära dig mer?
  1. Du kan då fördjupa dig och gå onlinekursen "Sunda gränser" Det är en kurs för dig som är snäll och vill fortsätta att vara det, för dig som vill utvecklas och förstå hur gränser kan införas, användas och hållas utifrån den person du är.

  2. Du kan också välja att bli läsmedlem, då får du tillgång till TuvaForums alla texter. 

Välkommen till TuvaForum!